Gaudir del Nadal sense estrès


Ja ha arribat la data senyalada on totes les famílies es reuneixes i el menjar no pot falta a taula: el Nadal; un seguit de festivitats i retrobaments que ens donem l’oportunitat de conviure i reunir-nos amb aquells amb els qui no freqüentem, i gaudir de moments d’alegria i celebració. Però no tothom viu aquest festeig amb emoció; desafortunadament, per molts, el Nadal reviu el record d’aquells que ens falten, ens recorden els conflictes familiars no resolts o disparen enfrontaments reprimits.

Per poder gaudir d’aquests dies i de les diferents reunions és important gestionar adequadament les emociones, no angoixar-nos per l’ansietat i controlar la tensió que genera les festes; preparant-nos i ajustar la nostra activitat a cada necessitat, anticipant-nos als imminents conflictes i malestar, o cercant compromisos del nostre plaer, ens facilitarà assaborir el Nadal. Algunes accions a planificar serien:Gaudir del Nadal

  • Ja sofrim des de fa un parell de mesos una publicitat que ens recorda constantment que les festes és un moment d’alegria i felicitat, on tots els retrobaments són emocionants i es manifesta davant un magnífic regal; però la realitat no sempre es correspon i la frustració davant l’impediment de viure totes aquestes emocions aflora de forma constant. Ajustar les expectatives a uns vivències més realistes, en lloc d’esperances més utòpiques, ens facilitarà gaudir i valorar les diferents activitats. És important donar un sentit íntim i personal a aquests dies, ressaltant allò que per cada un és important i significatiu, més enllà dels regals i menjars, i delectar-se de la companyia i mostres d’afectes e interès.

 

  • Decidir on acudir, amb qui celebrar els diferents dies o com preparar les festes es por convertir en font de tensió personal i familiar. Organitzar les festes i reunions arribant a acord amb la parella, ser empàtic i posar-se al lloc de l’altre, equilibrar les concessions i arribar a acords, serà fonamental per no crear conflictes alhora de planificar. Expressar els nostres desitjos i sentiments, i fer que l’altra persona comprengui les nostres necessitats ajudarà a negociar l’agenda, amb to conciliador i sent respectuós tant i com es desitja ser considerat.

 

  • -Paregut a una marató social, cada dia tens actes i celebracions amb amics, família i companys. No tenim temps de pair una festa que ja comencem una altra, i menters continuem rumiant en la següent, en els regals, vestit i menjar que em de portat. Devem aturar-nos uns instants, ser conscients del que vivim i donar-nos el regal de digerir totes les emocions viscudes, és a dir, reservar temps per un mateix. Guardar una tarda per passar-la amb els nenes, o amb la parella, o quedar-nos a soles reflexionant lo viscut, ens por ajudar a no sentir-nos abromats i assaborir cada moment de manera més realista.

 

  • La flexibilitat i adaptació és fonamental per gestionar els sopars familiars, on poden sorgir conflictes i recels reprimits; mostrar una actitud activa i dinàmica, d’ajuda i suport en la logística del sopar ens evitarà situacions i silencis incòmodes. Davant el conflicte ha de reinar la negociació, el diàleg, i frenant l’atac directe; s’ha d’imposant una actitud conciliadora. Ja hi haurà un altre moment per debatre temes pendents i sensibles, on no sigui necessari fer partícip a tot el nucli familiar del problema.

Gaudir del Nadal

  • Compra regals, assolir les expectatives, quadrar l’agenda, organitzar les activitats familiars, mobilitzar-te d’una reunió  l’altra, felicitar les festes sense descuidar-nos de ningú… sorgeix un augment d’activitat i compromisos socials que ens poden arribar a saturar, creant nivells importants d’ansietat i estrès. Devem delegar i fomentar la participació de tots els membres en les activitats, sense sobrecarregar-nos de feina ni preocupacions. Limitar les activitats i actes socials a aquells esdeveniments que realment desitgem ens ajudarà a gaudir i no sentir-nos excedits pels sopars, cercant moment de diversió més que de compromís. Si detectem nivells d’estrès tindríem que desconnectar, encara que sigui breument, i dedicar-nos a una activitat tranquil·la del nostres plaer, com escolta música, fer deport o practicar tècniques de relaxació.

 

  • El record de la pèrdua de persones estimades és fa més patent durant aquestes dates, enyorant la seva presència i participació en la celebració. Permetre’ns un temps de dol, d’adaptació, de recolliment i maduració de la nova situació ens permetrà prendre perspectiva. Cercar el suport amb el familiars que poden estar sofrint la mateixa tristesa ens farà sentir més protegits i compresos, no tancar-se en un mateix i relacionar-se, sense forçar celebracions ni mostres superficials de felicitats, sinó més aviat una coherència i naturalitat emocional davant els festius segons les necessitats.

 

Em de tenir present com volem gaudir d’aquests dies, recordar que és important en aquestes dates a nivell personal, i no deixar-nos envair per missatge publicitaris ni protocols. Ser autèntic i sensible amb les nostres necessitats, cercant trobament íntims i gaudint de petits gran moments serà clau per disfrutar els Nadals.

The following two tabs change content below.
Licenciada en Psicología, especialista en clínica y la salud. Emprendedora en McPsicologo, colaboradora en Laura Roig-Benestar Emocional. Servicios de psicoterapia individual y grupal a nivel adulto, infanto-juvenil, familiar y de pareja.