Com superar l’ansietat amb realitat virtual


L’ansietat és un estat d’alerta on l’organisme es prepara davant d’una situació perillosa, real o imaginària; és a dir, és una reacció adaptativa d’activació que ens predisposa a estar atents a un succés pròxim incert o amenaçant, on hi anticipen les nostres reaccions físiques i cognitives per respondre al risc percebut o intuït.

Consisteix en un conjunt de sensacions psíquiques i afectives que no conformem una malaltia en si mateixa, sinó una resposta habitual a situacions quotidianes d’estrès. Hauríem d’interpretar-les com avisos del nostre cos i ment al percebre que alguna cosa no va bé. La resposta més comú serà el control d’aquests símptomes, però quan aquest domini et produeix encara més por i descontrol, sobrepassi d’intensitat o amplifiqui les sensacions, és quan pot haver risc de complicació, ocasionant un quadre mèdic d’ansietat o d’altres tipus, com depressió, problemes de son, psicosomàtics o abús de substàncies. La diferència entre l’ansietat patològica o l’adaptativa consisteix en la seva severitat i intensitat desproporcionada de símptomes viscuts, la freqüència i afectació d’aquests en tots els àmbits vitals, quan excedeix la capacitat de control i desequilibra el benestar, generant un grau de malestar preocupant.

La resposta d’ansietat consisteix en un quadre de símptomes on hi consta:

  • Símptomes psicològics: experiència de por, pànic, alarma, aprensió, por a perdre el control o dificultat per prendre decisions. Cansament aparent, fatiga i dificultats de concentració, acompanyat de preocupació excessiva, rumiacions, expectatives negatives o irritabilitat. Les respostes extremes poden ser la por a morir, a perdre el seny o al suïcidi.
  • Símptomes físics: increment d’activitat autonòmica amb forta sudoració, palpitacions, tremolor, acceleració cardíaca, dolor de pit i falta d’alè, taquicàrdies, nàusees, mal de cap o debilitat muscular. En estats greus pot aparèixer problemes amb la son, alimentaris o sexuals, provocant un malestar significatiu.
  • Símptomes conductuals: estat d’alerta i hipervigilància, inquietud motora, impulsivitat excessiva o pèrdua de control alimentari o tòxic, evitació social, poca traça per actuar, o dificultats pel repòs.Ansietat i Realitat Virtual

Quan vivim molts d’aquests símptomes, i ens trobem superats per la situació generant més problemes, podem estar davant d’un trastorn d’ansietat. Aquests es poden dividir entre els que estan relacionats amb una amenaça externa detectable, com les fòbies o l’agorafòbia, o l’ansietat associada a successos inesperats i genèrics, com el trastorn de pànic o l’ansietat generalitzada. En tots ells tenim un nucli simptomàtic comú, sent el sentiment de por o malestar i l’evitació de les situacions temudes, acompanyats de gran malestar i preocupació.

Tractament amb realitat virtual

La intervenció psicològica en els trastorns i signes d’ansietat es centra en 4 pilars:

  • Psicoeducació per comprendre el procés ansiós, les seves causes, nucli i explicació.
  • Tècniques psicofisiològiques com la relaxació, per disminuir el nivell d’activació.
  • Tècniques cognitives per confrontar el temor i malestar sorgit i la seva interpretació.
  • Exposició gradual a la situació ansiosa afrontant l’evitació.

És aquest últim component el que causa més inquietud i evitació en consulta, ja que genera un gran malestar proposar al pacient que s’enfronti amb l’estímul temut. D’igual manera resulta difícil realitzar aquesta exposició a determinades situacions, com per exemple la por a volar o a conduir, on l’impediment físic o econòmic limita la intervenció i disponibilitat.

És per inconvenients com aquests que s’ha cercat alternatives de tractament, com és la realitat virtual, que permet simular una situació anàloga a la real, des de la mateixa consulta, per afrontar la situació ansiosa i augmentar l’acceptació i predisposició del pacient a exposar-se a les seves emocions i sentiment d’una manera més segura

La psicoteràpia amb realitat virtual és un metodologia amb més de 15 anys d’experiència, validant la seva eficàcia científica davant problemes psicològics. Aquesta tecnologia ens permet realitzar l’exposició de manera controlada, segura i ràpida, adaptant-la al nivell i ritme de cada pacient i controlant la graduació amb mesures empíriques segons el grau d’habituació.

Entre les diferents intervencions on podem actuar amb realitat virtual trobem tots els trastorns d’ansietat i fòbies, com la por a conduir, a les agulles, a parlar en públic, als insectes o animals, agorafòbia, ansietat social o generalitzada, o temor a volar. Amb les noves investigacions, l’aplicabilitat de la realitat virtual s’expandeix a moltes més patologies, com la depressió, en psicooncologia, dolor crònics, TEP i TOC, addiccions o trastorn de la conducta alimentària. Nous estudis amplien cada dia més la seva implantació en diferents problemàtiques, evidenciant la seva efectivitat i consolidant la intervenció de la Realitat Virtual com una alternativa eficaç en el tractament psicològic.

The following two tabs change content below.
Licenciada en Psicología, especialista en clínica y la salud. Emprendedora en McPsicologo, colaboradora en Laura Roig-Benestar Emocional. Servicios de psicoterapia individual y grupal a nivel adulto, infanto-juvenil, familiar y de pareja.